Økologisk Æblecider

Et af vores store projekter på gården er produktionen af ægte normannisk æblecider – på dansk!
Vi laver cideren efter de gamle metoder, og bruger særlige cidersorter, som passer dertil. Det giver en fantastisk rund og fyldig smag, som ikke kan sammenlignes med noget andet!

Processen kan opdeles i tre dele: Dyrkning af æblerne, mostning og gæring.


Æblerne

Helt centralt i produktionen af god cider er de rigtige æbletræer. Hvis man vil lave rigtig cider, må man også bruge rigtige cideræbler. Vi bruger derfor cidersorter fra England og Nordfrankrig, der alle er meget velegnede til at blive dyrket økologisk.

Vi laver løbende kvalitetskontrol af æblerne undervejs i processen
Cidersorter ligner til forveksling andre æbletyper, men når de brygges til cider får man en helt fantastisk smag, der ikke kan genskabes med almindelige æbler!

Mostning

Når æblerne er modne, presse de til most. Dette er meget ligetil – De skal kværnes og herefter presses.

Når æblerne er modne, skal de kværnes og og herefter presses
Indtil videre bruger vi stadig hobbyudstyr, men vi forventer i løbet af et par år, at vi snakker i tons fremfor kg. æbler

Gæring

Vores første større portion står lige nu til gæring, og vi glæder os til at vise jer mere herom senere på året! Cideren vi producerer er økologisk, og lavet uden tilsætningsstoffer. Vi brygger efter den franske metode, hvor man efter fadlagring, laver en sekundær gæring på flasker, hvorunder smag og bobler dannes. Det giver en helt fantastisk smag – Kun ved brug af cideræbler.

Æblemosten gærer på fad vinteren over. Vi bruger ikke tilsætningsstoffer, men lader den naturlige gær på overfladen af æblerne klare arbejdet.
Når mosten har gæret på fad, skal den færdiggære på flaske. Vi bruger champagnemetoden, for at få et godt resultat. Det er arbejdskrævende, men kræver ingen tilsætningsstoffer andet end mosten selv.
Velbekomme! 9 måneder senere er der økologisk æblecider lavet udelukkende med brug af naturens egne hjælpemidler

Den store drøm – En normannisk ciderplantage!

Dette er ikke vores plantage, men dén, som vi bygger vores produktion op efter. Dette er et typisk normannisk (nordfransk) plantagesystem
Det normanniske system giver mulighed for at dyrke æbletræerne økologisk, samtidig med at træerne kan blive meget gamle – Begge dele til gavn for både naturen og vores langsigtede planer om en æbleplantage, der kan holde generationer!
Indtil nu ser vores plantage således ud. Det I ser midten er vores planteskole, der er placeret imellem cidertræerne, for at udnytte pladsen bedst muligt.
Vi er nu igang med at etablere yderligere to plantager på ejendommen på hhv. 8.000 m2 og 11.000 m2, således at vi kommer på på ialt 20.000 m2 indenfor de kommende 2 år. Her får vi hjælp af Solveig og Leif (Julies forældre) til plantning af æbletræerne.